كاردوك مشاوره كسب و كار كاريابي كاردوك
|
معرفي محصول | طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگارهر نخ سيگار داراي چهار جزء اصلي شامل توتون، كاغذ و اسانس و مواد نگهداره، چسب و فيلتر مي باشد. اسانس ها يا روغن هاي فرار كه از پمواد موثر گياهان هستند، در واقع شامل مخلوط پيچيده اي از مواد شيميايي آلي مثل ترپينوئيدها، آلدئيدها، الكل ها، استرها، ستنها و … هستند. اسانس ها نوعي تركيبات فرار مي باشند كه در نتيجه تقطير مواد فرار موجود در بخش هاي مختلف گياهان تازه يا خشك همراه با بخار آب به دست مي آيند. وزن مخصوص اسانس ها غالبا كمتر از آب است؛ تركيبات اسانس ها به خصوص زماني كه تازه هستند، بيرنگ مي باشد اما با گذشت زمان و در اثر تركيب شدن با اكسيژن موجود در هوا و اصطلاحا اكسيد شدن، تغيير رنگ مي دهند و تيره تر مي شوند. در حالت كلي اسانس ها به طور كامل در الكل ها حل مي شوند؛ اين در حالي است كه با آب غير قابل اختلاط هستند. اما زماني كه در مجاورت با آب قرار مي گيرند، ممكن است به ميزان كمي در آن حل شوند، به همين دليل آب بوي اسانس ها را به خود مي گيرد. طعم اسانس ها با يكديگر تفاوت دارد؛ اين در حالي است كه اسانس ها داراي خصوصيات مشترك بسياري هستند و عمدتا از نوع ترپينوئيدهايي مي باشند كه قابل تقطير هستند. اين ماده فرار لكه ثابتي از خود را بر روي كاغذ به جا نمي گذارد و بر خلاف ويژگي روغن هاي ثابت، با قليايي ها صابوني نمي گردد. انواع اسانس ها داراي طعم هاي گس، ملايم، سوازننده، تلخ و شيرين هستند و در سه دسته طبيعي، مشابه طبيعي و مصنوعي قرار مي گيرند.
در توليد سيگار هاي اسانس دار از مانتول كه در واقع نوع اسانس نعنا است، استفاده مي شود؛ در واقع واحد هاي توليدي مختلف به ندرت از اسانس هاي ديگر به جز مانتول استفاده مي كنند. كد آيسيك محصول | طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگاربر اساس سيستم طبقه بندي وزارت صنايع و معادن، كد آيسيك مرتبط با طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار، كدهاي زير مي باشد.
شرايط وارداتبر اساس اطلاعات درج شده در كتاب آمار صادرات و واردات گمرك جمهوري اسلامي ايران، منعي در جهت واردات محصول مورد بررسي در طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار وجود ندارد و افراد مي توانند با پرداخت چهار درصد حقوق گمركي به ازاي هر يك كيلوگرم، اقدام به واردات اين محصول نمايند. توضيح موارد مصرف و كاربرداسانس ها در واقع به عنوان طعم دهنده و معطر كننده در توليد سيگارها به كار مي روند. اسانس هاي مورد بررسي در طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار در زمينه توليد انواع سيگار ها كاربرد دارند و منجر به خنك شدن سيگار و همينطور ايجاد بوي مطبوع در آن مي شوند. نوعي از اسانس هاي به كار رفته در توليد انواع سيگار، مانتول است كه در خود توتون سيگار استفاده مي شود؛ جالب است بدانيد كه به منظور افزايش تاثير اسانس در سيگار، از آن بر روي كاغذ و فيلتر سيگار نيز استفاده مي گردد. بررسي كالاهاي جايگزيني و تجزيه و تحليل اثرات آن بر مصرف محصولاسانس مورد بررسي در طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار، اسانس طبيعي است؛ از همين رو مي توان از اسانس هاي شيميايي به عنوان يك كالاي جايگزين براي آن استفاده كرد. اما نكته اي كه وجود دارد، اين است كه سيگارها به خودي خود براي سلامتي انسان مضر هستند؛ حال استفاده از اسانس هاي شيميايي در آن نيز مي تواند اثرات نامطلوب تري را به همراه داشته باشد. به همين دليل نمي توان محصولي را به عنوان جايگزين اسانس هاي طبيعي سيگار معرفي كرد كه داراي خواص مشابه باشد. البته لازم به ذكر است كه حتي اسانس هاي طبيهي نيز سيگار را به محصولي زيانبارتر تبديل مي كنند و به مراتب اثرات منفي آن را بيشتر مي كنند. به همين دليل كشيدن سيگارهاي طعم دار از سيگارهاي معمولي خطرناك تر است. به نظر مي رسد سيگارهاي مانتول دار خنك تر هستند، اما واقعيت اين است كه اعتياد بيشتري را ايجاد مي كنند. اهميت استراتژيكي كالا در دنياي امروزدر ابتدا بايد اشاره كنيم كه كالاهاي استراتژيك به كالاهايي گفته مي شود كه عدم تامين و توزيع آن در كشور، مشكلات سياسي، اقتصادي و … ايجاد كند و كشور را وارد يك بحران نمايد. از همين رو اگر بخواهيم به اهميت استراتژيكي محصول مورد بررسي در طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار اشاره كنيم، بايد بگوييم كه عدم توليد اسانس هاي توتون و تنباكو در داخل كشور، با مشكلات سياسي و اقتصادي شديدي همراه نيست به همين دليل يك كالاي استراتژيك محسوب نمي شود. كشورهاي عمده توليد كننده و مصرف كننده محصولاز كشورهاي عمده توليد كننده اسانس هاي مورد استفاده در سيگار، مي توان به كشورهاي آمريكا، آلمان، انگلستان، مالزي، هند و چين اشاره كرد. بازار هدف توليد كنندگان اسانس هاي مورد استفاده در توليد سيگار، كارخانجات فعال در اين زمينه هستند. با توجه به اين موضوع مصرف كنندگان عمده اين محصول نيز كشورهاي آمريكا و كشورهاي اروپايي مي باشند. شرايط صادرات | طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگاردر حال حاضر، انواع اسانس هاي مورد استفاده در توليد سيگار به صورت وارداتي هستند؛ به همين دليل الويت اول توليد اين محصول براي مصارف داخل كشور است و پس از رفع نياز داخلي مي توان در قدم هاي بعدي اقدام به صادرات آن نمود. در حال حاضر صادرات محصول مورد بررسي در طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار انجام نمي شود و قوانين حاكم بر صادرات كالا براي صادرات اين محصول معتبر است. مواد اوليه مورد نياز در طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگارمواد اوليه مورد نياز براي توليد اسانس هاي مورد استفاده در توليد سيگار، از طريق منابع داخلي قابل تامين مي باشد؛ حتي در غير اينصورت نيز مي توان آن ها را از منابع خارجي و از طريق واردات تامين كرد. چراكه حتي با وجود واردات مواد اوليه نيز، اين طرح داراي توجيه اقتصادي است. دانش فني و فرآيند توليدبراي استخراج اسانس ها روش هاي مختلفي مورد استفاده قرار مي گيرد كه در ادامه به آن ها اشاره كرده ايم :
لازم به ذكر است كه در روش هايي كه استخراج اسانس ها به وسيله تقطير انجام مي شود، خشك كردن گياه منجر به بازدهي بالاتري مي شود. با اينكه طي فرآيند خشك كردن، مقداري از روغن گياه از دست مي رود، اما بازدهي استخراج افزايش پيدا مي كند. خشك كردن گياه نيز به روش هاي مختلفي شامل موارد زير انجام مي شود :
اين روش ها داراي تفاوت هايي با يكديگر هستند، به طوري كه خشك كردن در زير نور خورشيد تا 50 درصد از روغن موجود در گياه را از بين مي برد؛ اين در حالي است كه خشك كردن به دور از نور خورشيد اين اتلاف را به حداقل مي رساند. محصولاتي كه براي گرفتن اسانس هاي آن ها خشك مي شوند، در اولين وقت به واحد تقطير جهت استخراج روغن منتقل مي شوند؛ در صورتي كه نياز باشد محصولات خشك شده مدتي در انبار نگهداري شوند، لازم است به دور از نور خورشيد و در جاي خشك نگهداري گردند كه رطوبت به آن ها راهي نداشته باشد. پيش از انتقال به واحد تقطير، مي توان اين مواد اوليه را خرد كرد كه اين عمل نيز منجر به اتلاف روغن مي شود اما به طور كلي بازدهي اسانس گيري را افزايش مي دهد. لازم است در نظر داشته باشيد كه در فرآيند خشك كردن مواد گياهي، دماي گياه نبايد خيلي بالا برود، چراكه منجر به تخريب ساختار اسانس مي شود؛ از طرفي ديگر نيز نبايد داراي رطوبت بيش از اندازه باشد. در جهت استخراج اسانس از مواد گياهي، استخراج به روش تقطير به صورت عمده كاربرد و كارايي دارد و در مرحله اول امكان استخراج به روش تقطير بررسي مي شود و در صورتي كه اين روش عملي نباشد، از ديگر روش هاي استخراج استفاده مي گردد. تقطير به وسيله آباز ساده ترين و ارزان ترين روش ها براي اسانس گيري، تقطير به وسيله آب مي باشد. در اين روش ابتدا مواد را در آب غوطه ور مي كنند و سپس آن را مي جوشانند. بخار آب همراه با بخار روغن از ديگ خارج مي شود و طي فرآيندي كه در كندانسور اتفاق مي افتد به مايع تبديل مي شود و در نهايت نيز در جداكننده مكانيكي اين دو مايع از يكديگر جدا مي شوند. مواد گياهي در طول فرآيند استخراج، حتما بايد در آب غوطه ور باشند؛ بنابراين لازم است به صورت مداوم آب تبخير شده جايگزين گردد. به طور كلي از اين روش براي استخراج روغن از گل ها و پودرها استفاده مي شود. دماي تقطير در اين روش، 100 درجه سانتي گراد مي باشد؛ از معايب اين روش اين است كه مواد گياهي و اسانس هاي روغني ممكن است در طول فرآيند با ديواره ديگ برخورد كنند كه داراي دمايي بالاتر از 100 درجه سانتي گراد است. اين موضوع منجر به اكسيد شدن اسانس ها يا هيدروليز شدن استرهاي همراه اسانس و همينطور تخريب ساختار مولكولي روغن هاي مجاور ديواره مي شود. دماي جوش اسانس هاي روغني دمايي بين 150 الي 300 درجه سانتي گراد مي باشد. زمان تقطير وابسته به مواد حاوي روغن و خواص اسانس استخراج شده است؛ اما معمولا يك بازه زماني سه ساعته مي باشد. در صورتي كه اين مدت زمان كمي افزايش پيدا كند و طولاني تر شود، درصد توليد كمي افزايش پيدا مي كند اما ساختار مولكولي اسانس ها تخريب مي شود و اكسيد مي گردند. ميزان بازدهي اين روش وابسته به حلاليت آب مي باشد و ممكن است به علت هيدروليز شدن استرها در مجاورت ديواره، محصول نهايي عاري از هر گونه استر باشد. از ديگر معايب اين روش، انحلال اسانس ها در آب مي شود كه همين موضوع منجر به از بين رفتن مقداري از اسانس ها مي شود كه فرآيند جداسازي آن ها از آب كمي سخت است. به طور كلي واحد تقطير داراي سه قسمت به شرح موارد زير است :
تقطير با بخار و آبروش تقطير با بخار و آب نيز همانند تقطير توسط آب مي باشد با اين تفاوت كه مواد در داخل آب غوطه ور نمي شوند و در بالاي آبي كه در حال جوشيدن است، قرار مي گيرند. اين روش نسبت به روش قبلي گران تر است، چراكه خارج كردن روغن از برگ ها بهتر و به صرفه تر است. در تقطير با بخار و آب نيازي به خرد كردن مواد نيست و دماي تقطير در حدود 100 درجه سانتي گراد و فشار اتمسفريك است. طي تقطير با بخار و آب، روغن ها كمتر تخريب مي شوند و اتلاف اسانس با انحلال در آب به حداقل مي رسد. از معايب اين روش نيز اين است كه شرايط عملياتي محدود است و نمي توان دما و يا فشار را تغيير داد و به دليل اينكه بخار هميشه اشباع است، داراي قدرت استخراج كمي مي باشد. تقطير با بخار آب | طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگارتقطير با بخار آب مشابه روش تقطير با آب و بخار مي باشد؛ با اين تفاوت كه در اين روش بخار آب در بويلر هاي جداگانه اي تهيه مي شود و از قسمت پايين وارد تانك مي شود. طي اين روش دما و فشار بر اساس روغن استخراجي تنظيم مي شود. تقطير با بخار آب داراي بازدهي بالاتري است اما نسبت به روش هاي قبلي گران تر مي باشد و جهت استخراج روغن هايي با دماي جوش بالا مناسب است. لازم است اشاره كنيم كه تفاوت سه روش گفته شده در چگونگي بخار ورودي و شرايط استخراج مي باشد كه به منظور بهبود شرايط و بازدهي استخراج، دچار تغييراتي شده است. استخراجي تقطيردر روش استخراجي تقطير، مشابه با تقطير با بخار آب عمل مي شود؛ به طوري كه بخار آب از بستر گياهي عبور مي كند و اينگونه اسانس استخراج مي گردد و وارد كندانسور مي شود. در نهايت آب و اسانس خروجي از كندانسور وارد ستون تقطير استخراجي مي شود و اينگونه اسانس از آب جدا مي گردد. در صورتي كه اسانس به دما حساس باشد و نتوان براي استخراج آن از تقطير استفاده كرد، از روش استخراج به كمك حلال استفاده مي گردد. استخراج به كمك حلالاز ديگر روش هاي متداول براي استخراج اسانس ها، استخراج به كمك حلال است كه بيشتر براي استخراج گياهان دارويي كارايي دارد. فيلتر كردنپس از اينكه به واسطه آب داغ، اسانس استخراج شود، در مرحله بعدي با استفاده از فيلتر كردن مخلوط، مي توان روغن جمع آوري شده را جدا كرد. به طوري كه از فيلترهايي از جنس كتان استفاده مي شود و آب در كتان نفوذ مي كند و اينگونه از روغن جدا مي شود. پرس كردنمعمولا براي استخراج اسانس هاي مركبات از روش پرس كردن استفاده مي شود؛ اينگونه كه پوست ميوه مركبات را در ميان دو صفحه قرار داده و فشرده مي كنند. بر روي يكي از اين دو صفحه، اسفنج و يا ابري نصب شده است كه اسانس هاي خارج شده را جذب مي كند كه با فشردن آن، اسانس هاي را جمع آوري مي كنند. در اين روش اسانس توليد شده از خلوص و كيفيت بالايي برخوردار است. ماشين آلات و تجهيزات مورد نياز | طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگاردر خط توليد انواع اسانس ها براي توليد سيگار به برخي ماشين آلات و تجهيزات به شرح موارد زير نياز است :
خدمات قابل ارايه كاردوك به طرحها و واحدهاي توليد كنندهبراي تهيه طرح توجيهي در زمينه هاي مختلف مي توانيد با كارشناسان تماس بگيريد. از جمله خدمات مركز مشاوره كسب و كار كاردوك مي توان به موارد زير اشاره داشت :
براي دريافت مشاوره از متخصصان مركز مشاوره كسب و كار و كاريابي كاردوك جهت نوشتن طرح توجيهي مي توانيد با شماره 02166418908 تماس بگيريد.
منبع: طرح توليد اسانس هاي مصرفي در توليد سيگار
امتیاز:
بازدید:
|
|
[قالب وبلاگ : سایت آریا] [Weblog Themes By : sitearia.ir] |